Kişnişin Faydaları

Kişnişin Faydaları

Görüntüsü tohumu andırsa da maydanoz ailesinden olan ve birçok faydası olan bitkilerden biri de kişniş olmaktadır. Daha çok Akdeniz ikliminde yatkın olarak yetişen kişnişin ortalama boyu 55 ile 65 santimetre arasında değişkenlik göstermektedir.

Yaprakları tüylü olmasına karşın koku olarak kötü kokmaktadır. Kişniş tohumları elde edildikten sonra baharat olarak yemekler ya da daha birçok yemeğin içerisinde kullanılmaktadır. Son dönemlerde çok fazla kullanılmakta ve faydaları ortaya çıkmaktadır.

Yemeklerde baharat olarak kullanıldığından dolayı pek çok kişi tarafından bilinmese de kişniş oldukça faydalı bir besin kaynağı olmaktadır. Kişniş nedir soruları da tohuma benzediğinden dolayı kişilerin sordukları genel bir soru olmaktadır.

Kişniş otu, çay olarak tüketildiğinde sinirleri yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etki olarak da tercih edilmektedir. İlaç tedavisi ya da kimyasal bileşen içeren besinlerin tüketilmesi yerine kişniş doğal olarak pek çok hastalığın oluşmasını engellemek ile birlikte var olan hastalıkların tedavisinde de fazlası ile tercih edilmektedir.

Ancak kişniş tohumunun çok fazla kullanılması önerilmemektedir. Bunun nedeni ise herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen fazla tüketilmesi sonucunda sindirim sisteminin dengesini bozmaktadır. Bu sebepten dolayı gün içerisinde belirli ölçülerde kullanılması yeterli olmaktadır. Ayrıca eter yağı içerdiğinden dolayı ve eter yağının çok sert olmasından dikkatli kullanılması gerekmektedir.

Kişniş içerisinde yer alan bileşenlerden dolayı antiseptik bir özelliğe sahip olmaktadır. Bu sayede mikrop kırıcı olarak da bilinmektedir. Direk olarak uygulandığında akne ya da yaraların üzerine uygulanması sonucunda daha kısa sürede bir iyileşme görülmektedir.

Kişniş sadece baharat olarak değil aynı zamanda çay olarak da tüketilebilmektedir. Bunun yanı sıra kişniş tohumunun yağından elde edilen ve pek çok kişi tarafından da bilinen eter yağı hoş koku tedavisinde de kullanılmaktadır.

Kişniş otu faydaları arasında yer alan ilk faydası çok güçlü bir antioksidan kaynağı olarak bilinmektedir. Antioksidan olmasının bir diğer avantajı da vücuda giren bakterilerin yok edilmesinde de savaşmaktadır. Antioksidan olmasının yanı sıra kalp ve damar sağlığını korumakta, pek çok kanser çeşidine karşı vücudu korumaktadır.

Şeker hastalığı olan kişilerin şeker oranını dengelemek ile birlikte diyabeti de önlemektedir. Kişniş çay olarak tüketildiğinde hazımsızlık sorunu yaşayan kişiler sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını ve bu sayede toksin atıcı özelliğe sahip olduğu da bilinmektedir.

Kişniş; demir, magnezyum ve manganez mineralleri bakımından oldukça zengin olmaktadır. Besin lifi kaynağı açısından zengin olan kişniş çöl yak hastalığı yaşayan kişilerin de tedavisinde uzmanlar tarafından önerilen doğal bir ilaç niteliği olarak görülmektedir.

Kadınların her ay yaşadıkları adet ağrılarının giderilmesinde ve düzensiz bir şekilde adet gören kadınların adet süreçlerini düzenlemektedir. Göz ve deri iltihaplanmalarının oluşumunu engellemekte eğer oluştu ise kısa süre içerisinde tedavi etmektedir. Ciltte oluşan egzama, mantar ya da cilt kuruluğu gibi hastalıkların tedavi sürecinde kişniş tüketimi yeterli olmaktadır.

Daha önceki yıllarda kişilerin ağız kokusu ya da ağız sağlıklarını kişniş ile yaptıkları bilinmektedir. Kişnişin içerisinde yer alan kalsiyum sayesinde eklem ağrısı çeken kişilerin tedavilerinde de oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır.

Kişniş genel olarak deniz ürünleri yemeklerinde, pilav çeşitlerinde, çorbalarda ya da dolmalarda sıklık ile kullanılmaktadır. Kişniş tohumu çay olarak hazırlanırken, 2 tatlı kaşığı kişniş tohumu ezilmekte, demliğe konulmakta ve üzerine 3 su bardağı kaynamış su ilave edilerek demlenmesi beklenmektedir. 10 dakika demlendikten sonra süzgeç ile süzülerek, ılık bir şekilde içilmektedir.