Vegan Beslenme Nedir? Vegan Beslenme Nasıl Olur?

Vegan Beslenme Nedir? Vegan Beslenme Nasıl Olur?

Veganlık her geçen gün daha çok kişinin tercihi oluyor. Yalnız bir beslenme tarzı değil, bir yaşam felsefesi olan veganlık, hayvansal içerik bulunduran ve hayvanlar üzerinde deney yapan markaları, ürünleri dışlıyor. Veganlık, çevreye ve hayvanlara duyarlılığı ile fark yaratıyor, hayatın farklı bölümlerine sirayet eden farklı birçok değişikliği beraberinde getiriyor. Veganlığın en önemli ayağını ile vegan beslenme oluşturuyor. İlk bakışta oldukça detaylı bir beslenme tarzı gibi gelse de, mantığını anladıktan sonra vegan ürünlerin seçimi, hazırlanması ve tüketiminin aslında oldukça rahat olduğu keşfediliyor. Veganlık hakkında bilgi almak isteyenler, özellikle bu beslenme biçiminin zayıflamaya yardımcı olup olamayacağı, vegan olarak spor yapılıp yapılamayacağı gibi soru işaretlerine yanıt arıyor. Veganlık hakkında aradığın soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsin. 

Vegan Beslenme Nedir?

Vegan beslenmede et, süt, yumurta, bal gibi hayvansal gıdaların hiçbiri tüketilmiyor. Vegan diyet yapan biri, tavuk, balık, sığır, domuz gibi hayvanların etlerini yemiyor. Süt, peynir, yoğurt, kefir, ayran, tereyağ yine hayvansal ürün olduğu için beslenme içinde yer almıyor. Hiçbir av hayvanı, deniz canlısı, bal ve propolis gibi hayvansal yiyecekler beslenme içine alınmıyor. Genellikle etik kaygılardan dolayı, hayvanların endüstriyel sistemde kullanılmasına karşı duruş nedeniyle tercih edilen beslenme şeklinin, farklı türleri bulunuyor. 

Vegan Beslenme Nasıl Olur?

Vegan beslenmede özellikle tahıllar, tohumlar, yağlar önemli yer tutuyor. Hayvansal ürünler tüketilmediği için protein alımında bitkisel kaynaklar tercih ediliyor. B12, D vitamini, EPA, DHA, demir, iyot, kalsiyum, çinko gibi vitamin ve mineraller gıda takviyeleriyle telafi ediliyor. Omega yönünden zengin tohumlar, beslenme içinde önemli yer tutuyor. Dengeli beslenmeye önem verildiği, kan sayımlarının yapıldığı, ürünler düzenli ve bilinçli bir şekilde tüketildiğinde vegan beslenmenin sağlık için herhangi bir dezavantajından söz edilmiyor. 

Vegan Beslenme Türleri

  • Tam gıda vegan diyette meyveler, sebzeler, tahıllar, bakliyat ürünleri, kuruyemişler, tohumlar yeniyor. Bitkisel kaynaklara dayalı diyet ile besin ihtiyacı karşılanıyor. 
  • Çiğ gıda diyetinde ise sadece 48 derece sıcaklığın altında pişirilen besinler yeniyor. Çiğ beslenmeye; meyve, sebze, yemiş, tohum ve bitkisel kaynaklı gıdalar eşlik ediyor. 
  • 80/10/10 son yıllarda en sık duyulan vegan diyetler arasında yer alıyor. Fındık ve avokado gibi yağ yönünden zengin gıdaların tüketimini sınırlayan beslenme şeklinde meyveler ve yeşillikler ana yiyecekleri oluşturuyor. Çiğ beslenme esas alınıyor. 
  • Nişasta çözeltisine dayalı vegan beslenmede de 80/10/10’da olduğu gibi düşük yağ tüketimi öne çıkıyor. Bu kez beslenmeye yüksek karbonhidrat eşlik ediyor. Meyve yerine pirinç, mısır, patates gibi karbonhidratlar öğünlere ekleniyor. 
  • 4’e kadar ham vegan beslenme de düşük yağ tüketimine dayanıyor. Çiğ yiyecekler ve pişirilmiş bitkisel kaynaklı gıdalarla birlikte, saat 4’e kadar yemek yeniyor. Akşam 16’dan sonra hiçbir şekilde yemek tüketilmiyor. 
  • Gelişen vegan diyette çiğ gıdalar yeniyor. Çok az pişirilen veya çiğ yenen yiyeceklerin yine bitkisel kaynaklı olması önem arz ediyor.