Hamilelikte Mide Bulantısına Neler İyi Gelir

Hamilelikte Mide Bulantısına Neler İyi Gelir

  - Hamilelikte bulantıyı engelleyecek en önemli şey bulantı yapacak yiyecek ve kokulardan uzak durmak olmalıdır.

- Sık aralıklarla tuzlu gıdalar, sözgelimi kuruyemiş ve krakerler tüketilebilir. Özellikle badem ve fındık ile yağ oranı düşük tuzlu krakerler bulantıyı bastıracaktır.

- Baskın kokulu çiçekler, oda parfümleri, kokulu deterjanlar ev içinde bulundurulmamalıdır.

- Sabah yataktan kalkmadan evvel başucunda bekletilen tuzlu kraker, kuruyemiş gibi atıştırmalıklardan bir miktar yedikten sonra yaklaşık yarım saat kadar daha yatar pozisyonda kalmak ve yavaşça kalkmak da sabah bulantılarını ve kusmalarını önler.

- Sabah kahvaltısı olarak az yağlı ve ağır kokmayan beyaz peynir, simit ve açık çay ideal olabilir.

- Ihlamur, papatya gibi bitki çayları da gebelik bulantılarını önleyici etki yapar ve bulantıların sertliğini bir nebze de olsun yumuşatır.

- Nane çayı demlemek ve içine limon sıkarak içmek de bir seçenektir.

- Bulantı düşmanı olan zencefil de imdada koşan bitkilerden biridir. Taze zencefili dilimler halinde keserek bir fincan sıcak suyun içine atmak ve 10 dakika dinlendirdikten sonra çay şeklinde tüketmek de mide bulantısına iyi gelen yöntemlerdendir.

- Zencefili koklamak dahi mide bulantısı sürecini yönetebilmeyi kolaylaştırır.

- Limon koklamak da aynı etkiyi sağlayabilir. Bitki çayınıza ve normal çayınıza birkaç damla taze limon suyu ilave edebilirsiniz.

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir, hamile kadınların neredeyse tamamı mide bulantısı yaşıyor. Hamilelikte mide bulantısı çoğunlukla hamilelik hormonunun artmasıyla ortaya çıkar ve bazı kadınlarda kilo kaybı ve dehidrasyon yapacak kadar şiddetli olabilir. Fakat ne kadar şiddetli olursa olsun hamilelikte mide bulantıları yaklaşık 18 hafta sonra kayboluyor.

Hamilelikte mide bulantılarının nedeni tam olarak bilinmese de en popüler nedenin gebelik hormonundaki artış olduğu belirtiliyor. Hamilelik döneminde görülen mide bulantısı fizyolojik bir durumdur ve beynin alt kısmındaki bir alan tarafından kontrol edilir. Hamilelik bulantıları nedeni olarak östrojen ve Beta HCG hormonlarının seviyelerindeki artış gösterilmektedir.

Hormon düzeylerindeki değişiklik her kadında farklı olduğundan bulantı ve kusma durumu da her hamilede farklıdır. Çoğul gebeliklerde bu hormon düzeyleri daha fazla olacağından, bulantı gibi şikayetler de daha fazla olacaktır.

Hamile kadınların %80’inde ilk trimester olan 3 aylık dönemde bulantı şikayeti olur. Östrojen ve Beta HCG hormonları beyindeki bulantı merkezlerini uyarır ve bulantı ortaya çıkar. Gebelik döneminde mide bulantısı 6. Haftada başlar ve 12. haftaya kadar devam eder. Hamileliğin ilk 3 ayında bulantı oldukça şiddetlidir.

Gebelikte mide bulantısı nasıl atlatılır hususu hamile anne adayları için oldukça önemlidir. Hamilelikte bulantıya ne iyi gelir, hangi besinler bulantıyı baskılar ve önler, nelerden uzak durmak gerekir sorularının yanıtları hamile bir anne adayına en çok gereken bilgileri içerir.